Alt hvad vi ser er et perspektiv, ikke en sandhed

Vores valg af perspektiver påvirker både vores livskvalitet, relationer, beslutninger og retning i livet.

Perspektiver kan fremme både relationer, karrierermuligheder og vores egen opfattelse af os selv. Når disse vel og mærket bliver bevidstgjorte og anvendes korrekt i forhold til dem vi elsker, det vi gerne vil og den vi gerne vil være.

Da jeg gennem mit uddannelsesforløb til mastercoach overhørte min lære sige at “perspektiver er det fundamentale indenfor coaching” forstod jeg til at starte med ikke rigtig hvad læreren snakkede om. Men jeg blev senere klogere og må selv erkende jeg egentlig nu mener at det er én af de mest effektive værktøjer til at forme et lykkeligt og harmonisk liv, i balance med sig selv, i god forståelse for andres forskelligheder, og dermed leve et liv med blandt andet mindre irritation. Lad mig forklare hvad jeg mener:

Hvad er Perspektiver

Perspektiver er det filter vi ser mennesker, situationer og os selv i gennem. Det er de briller livet har lært os at se det med, og er egentlig nogle briller vi ubevidst har valgt at tage på, fordi det i givne situationer har givet mening, hjulpet og beskyttet os. Kort sagt har det virket for os tidligere, men måske gør visse af disse perspektiver ikke dette længere.

Et par eksempler på en situation set i to forskellige perspektiver kan være at manden kommer hjem fra arbejde virker sur og vrissende – eller en veninde der virker kort for hovedet:

Perspektiv 1 “hvorfor skal jeg altid være den der bliver “læsset” af på? Det gider jeg ikke finde mig i….!”

Perspektiv 2 “wauw det virker som om han/hun har det svært, jeg aner det ikke men lad mig da lige høre…?”

Jeg gad vide hvilket perspektiv der ville fungere bedst, og ikke mindst hvilket perspektiv du vil have det bedst med at benytte?

Evnen til at vende perspektiv.

Evnen til at vende perspektiver er egentlig temmelig simpel, det kræver blot et valg og en evne til at brainstorme muligheder.

Det jeg gerne vil opfordre til er at vi vender perspektiver indtil nogle der virker for os! Forstået på den måde at de tilfører dig overskud fremfor underskud – kort sagt tænker i retninger der flytter op fremfor ned. Hvilket perspektiv du vælger er egentlig underordnet, sålænge det giver energi, overskud og føles rart – Eksempler til træning kan være:

“Hvad kan den positive hensigt bag det der bliver sagt være” fremfor “Hvad kan den negative hensigt være”

“Hvad godt kan der komme ud af det her” fremfor “Hvad kan gå galt”

“Hvilke muligheder ligger der i det her” fremfor “Hvilke begrænsninger er der”

Effekten af dit rette perspektiv

Ofte når vi vælger et perspektiv der ikke virker for os, kommer vi til at mindfucke os selv med negative tanker, som har den mindre geniale effekt at avle negativ energi. MEN heldigvis har de perspektiver dér virker for os samtidig den modsatte effekt, og vil give os følelser af overskud, glæde, kærlighed og gå-på-mod, samt måske -måske ikke gøre det lettere for os at træffe beslutninger og vælge retninger i livet.

Gad vide hvad dit perspektiv er på dig selv? Og om dette perspektiv er din rette sandhed?